Blog Hocam’ı yazmaya başladığımın ilk bir kaç ayı sınırlı sayıda okuyucum vardı. Hatta “RSS abone sayısını arttırmanın 6 yolu” başlıklı yazıma bir ziyaretçi “senin 7 RSS abonen varken ne cürretle bu yazıyı yazıyorsun?” gibi bir yorum yazmıştı. Gerçekten de o dönem 7 RSS abonem vardı ve yorumu yazan “adsız” kişi haklı gibi gözüküyordu. Fakat göz ardı ettiği bir şey vardı; Blog Hocam’ı açalı henüz 2-3 ay olmuştu ve hiç bir promosyon çalışması yapmamıştım.
O yorumun üzerinden 2 sene geçti ve şuan beni tatmin edecek kadar abonem, sosyal ağlarda takipçilerim ve izeyicilerim var. Güzel olan şey ise bunların doğal yollarla olması. Artık bir çok blogcunun sahip olmak isteyeceği bir okuyucu kitlesine sahibim. Oturmuş bir okuyucu kitlesine sahip olduktan sonra blog yazmak çok daha keyifli bir hal alıyor. Yazılarınıza bilinçli ve nitelikli yorumlar alıyorsunuz, sosyal ağlada veya diğer bloglarda isminizden bahsedliyor ve “call to action”larınıza reaksiyon alabiliyorsunuz.
Bu yazıda Blog Hocam’ın okuyucu kitlesini oluştururken takip ettiğim stratejiden bahsetmek istiyorum. Blogunuzun konusu ne olursa olsun, benim uyguladığım stratejiyi kullanarak siz de blogunuzun çevresinde bir topluluk yani okuyucu kitlesi oluşturbilirsiniz. Haydi başlayalım…
1. Adım: Müstakbel Okuyucularınıza Ulaşın
Okuyucu kitlesi oluşturmaya potnsiyel okuyucularınıza blogunuzun varlığını haberdar etmekle başlamalısınız. Müstakbel okuyucularınıza ulaşmak için yer kanalı kullanın. Popüler sosyal ağlarda hesap oluşturun ve hedef kitlenizle bağlantılar kurun. Forumlar, gruplar ve topluluklar arasında mutlaka blogunuzun konusuyla ilgili olanlar da vardır. Buralara üye olarak hedef kitlenizin olduğu ortamlarda bulunun.
2. Adım: Müsatakbel Okuyucuyu Blogunuza Çekin
Müsatakbel okuyucularınızın yer aldığı mecralara katıldıysanız sıra onları etkileyerek blogunuza çekmekte. Bunun için yorumlarınız ve mesajlarınızla fark yaratmalıi dikkat çekmelisiniz. İnsanlar yazdıklarınızı merak ederek blogunuzu ziyaret etmeli. Ayrıca sosyal ağlarda blog yazılarınızı paylaşırken güçlü başlıklar kullanmak çok önemlidir. İnsanları blogunuza yönlendirecek en önemlifaktör ise çözüm üretmektir. İnsanlarının sorularına ve sorunlarına çözüm üretebilirseniz okuyucu kitlesi oluşturma yolunda önemli bir adım atarsınız.
3. Adım: Müsatakbel Okuyucularınızı Blogunuzda Tutun
Müsatakbel okuyucularınıza ulaştınız, onları blogunuza yönlendirdiniz. Buraya kadar herşey güzel ama bitmedi. Blogunuzun gücüne onlara göstermeli ve blogda daha fazla vakit harcamalarını sağlamalısınız. Blogunuzu ziyaret edip 30 sn sonra çıkan ziyaretçinin hiç bir kıymeti yok. Blu aşamada blog eklentileri devreye giriyor. Benzer yazılar, popüler yazılar, son yorumlar gibi eklentileri kullanarak ziyaretçiyi blogda tutabilir ve takip ettiği taktirde neler kazanacağını göterebilirsiniz.
4. Adım: Müstakbel Okuyucuyu Sadık Okuyucuya Dönüştürün
Artık müstakbel okuyucuyu sadık okuyucuya dönüştürme zamanı. Bunun için insanlara blogunuzunu takip etmeleri için bazı seçenekler sunmalısınız. Okuyucunuz bundan sonraki yazılarınızı kolayca takip etmek ister. Bunu yapmanın en iyi yolu e-posta aboneliği sunmaktır ancak diğer seçenekleri de unutmamak gerekir.
Okuyucunun sadakatını arttırmak için yazı kalitenizi asla düşürmeyin. Okuyucuların yorumlarına ve mesajlarına mutlaka cevap verin. İnsanlarla iletişim kurmaktan asla vazgeçmeyin. Eğer okuyucu kitlenizi oturtursanız, blog yazmaktan kat kat fazla zevk alacaksınız. Bundan emin olabilirsiniz.
Herkese okuyucu kitlesi oluşturma yolunda başarılar dilerim!
Hiç yorum yok: