Eğer sosyal medyada yeniyseniz veya fazla vakit harcamıyorsanız hashtag (#) adı verilen etiketleme yöntemi size kafa karıştırıcı veya gereksiz gelebilir. Açıkçası hashtagle yeni tanıştığımda ben böyle düşünmüştüm. Ancak zamanla online iletişimin vazgeçilmez bir parçası olduklarını ve bunları kullanmayı bilmenin ne kadar önemli olduğunu anladım.
Hashtag Nedir?
İlk olarak Twitter’la hayatımıza giren hashtagler kelimelerin başına # işaretinin konulmasıyla oluşturulur ve bir konuyu belirlemek ya da ayrıştırmak amacıyla kullanılır. Bir anahtar kelime veya kelime grubunun başına # işaret konulduğunda o kelime bir link haline dönüşür ve bu linke tıklandığında dünya üzerinde o hashtag kullanılarak yazılan tüm tweetler listelenir.
Hashtag Nasıl Oluşturulur?
Hashtag oluştururken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Örneğin birden fazla kelimeden oluştururken kelimelerin arasında boşluk bırakmamalısınız (#Blog yazarlığı). Birden fazla kelimeden oluşan bir hashtag oluşturmak istediğinizde bitişik yazmalısınız (#Blogyazarlığı). Eğer kelimeleri ayırt etmek isterseniz ikinci kelimenin ilk harfini büyük yazabilirsiniz (#BlogYazarlığı). Hashtaglerde büyük küçük harf kullanımı fark etmediği için #blogyazarlığı ile#BlogYazarlığı aynı sonucu verecektir. Dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise hashtaglerde noktalama işaretleri kullanmamaktır. Hashtaglerde sayılara izin verilir fakat oktalamaa işaretlerine izin verilmez.
Mention (@) İle Hashtag (#) Farklı Şeylerdir!
Yeni kullanıcılar tarafından çok karıştırıldığı için bu konuya da değinmek istedim. İkisi çok farklı şeylerdir. @ işaretinin yanına bir Twitter kullanıcı ismi yazılarak oluşturulan tweet ile o kişiden bahsetmiş olursunuz ve attığınız o tweet, kişinin @Bağlan sekmesinde gözükür. Örneğin tweetinizin başına @Bloghocam yazarsanız gönderdiğiniz tweetten haberdar olurum. Bir tweette hem mention hem de hashtag kullanabilirsiniz.
Blogger İçin Hashtag Kullanımı
Twitter ile hayatımıza giren hashtagler o kadar etkili bir iletişim ve etkileşim aracı oldu ki diğer sosyal medya platformları duruma kayıtsız kalmayarak onlar da hashtag kullanımını aktif hale hetirdi. Artık sadece Twitter’da değil Facebook, Google+, Inatagram gibi diğer popüler sosyal medya platfırmlarında da hashtag kullanabiliyorsunuz. Peki bloggerlar bu sosyal platformlarda hashtagleri nasıl kullanmalı?
1. Gündem Takibi: Gerek ülke gündemi gerekse blogunuzun konusuyla ilgili gelişmeleri takip etmek için, açılan hashtagler çok işe yarar. Hatırlayacağınız gibi Gezi olaylarında ve Webrazzi Summit gibi organizasyonda açılan hastagler vasıtasıyla gündemi kolayca takip edebilmiştik.
2. Follow Friday: Eski Twitter kullanıcıların çok iyi bildiği FollowFriday (#FF) etkinliği ülkemizde artık fala kullanılmasa da yurt dışında geçerliliğini koruyan bir takipçi önerme sistemi. Kullanıcılar, takibe değer buldukları hesapları her cuma günü #FF hashtagiyle paylaşırlar ve insanlar bu hashtag üzerinden takip edecek yeni kişiler bulurlar. (Örn. “#FF @Bloghocam blog yazarlığı ile ilgili faydalı tweetler paylaşıyor” gibi)
3. Yazı Promosyonu: Blogunuzda ayınladığınız yazıları ilglieneceğini düşündüğünüz kitlelere ulaştırmak hashtag kullanmak çok etkili bir yöntemdir. Örneğin blogunuzda moda ile ilgili bir yazı yayınladığınızda bu yazıyı sosyal medyada #moda hashtagini kullanarak paylaşmak size yeni okuyucular kazandırabilir.
4. Takipçi Kazanmak: Twitter’da profil ayarlarınızda kişisel bilgiler kısmında hashtag kullanmak size yeni takipçiler kazandırabilir. Örneğin ilgi alanınızın SEO olduğunu düşünelim. Kişisel bilgilerinizin açıklama kısmına #SEO yazarsanız, #SEO aramlarında kişiler listesinde isminiz yer alır.
5. Sohbet Etmek: Bazı hashtagleri sadece eğlenmek ve sohbet etmek için açıldığını biliyoruz. Bu hashtagleri kullanarak siz de sohbetlere katılabilir, fikirlerinizi yazabilir, yeni takipçiler kazanabilirsiniz.
Hashtag Araçları
İnternette Twitter kullanımınızı kolaylaştıracak pek çok araç var. Bunlardan özellikle hashtag seçimi ve keşfi için kullanabileceğiniz en iyi 2 tanesini size tanıtmak istiyorum.
Tagboard: Kolay kullanımı ve sade arayüzüyle benim favori hashtag aracım olan Tagboard sayesinde takip etmek istediğiniz bir hashtage ait Twitter, Facebook, Google+, Instagram, Vine gibi platformlarda gönderilen mesajlarıı tek bir ekrandan takip edebiliyorsunuz.
Hashtags.org: 2007’de kurulan bu hashtag izleme aracı sayesinde hangi hashtaglerin yükselişte, hangilerinin düşüştğe olduğunu, o hashtag ile sohbete katılan kullanıcıları, benzer hashtagleri ve daha pek çok bilgiyi görebilirsiniz.
#BlogYazarlığı Hashtaginde Görüşelim
Blog Hocam’ın okuyucu kitlesinin tamamına yakını blog yazarı. Eminim herkesin blog yazarlığı ile ilgili söyleyecek bir şeyleri vardır. Bu yüzden Twitter’da #BlogYazarlığı hashtagini kullanarak sohbet etmeyi, ipuçları paylaşmayı, sorunlarımızı anlatmayı, blog dünyasında haberleri aktarmayı… vs. öneriyorum. Eğer katılımda bulunursanız çok memnum olurum.
Hiç yorum yok: