» » Dreamweaver Giriş


TASARIMA NASIL BAŞLANMALI ?
 Web sitesinin tasarımına başlamadan önce site içerisinde kullanacağınız dokümanları oluştur­manız gerekiyor. Web sayfaları içerisinde kullanacağınız ses, resim, film ve metin dosyalarını önceden hazırlamanız, hatta hangi dosyayı hangi sayfada kullanacağınızı kağıt üzerinde tasarlamanız, sitenin oluşturulması esnasında size ışık tutacaktır.
Ziyaretçi kitlesini ve bu kitleye yapacağınız hitap metinlerini de uygun bir şekilde hazırlamanız, sitenin ziyaretçi oranını arttıracaktır.
Web için kullanılan materyallerden site içerisine yazılan dil ve üsluba kadar herşeyden site tasarımcısı sorumlu olacaktır. Bu yüzden site oluşturulurken toplumun sosyal ve kültürel özellikleri göz önünde tutulmalı, hiçbir zaman hukuk ve demokrasi ile çakışan ifadeler kullanılmamalıdır. Site içerisinde kullanılan materyaller eğer bir başka yerden alıntı ise kesinlikle alınan yerden izin alınmalı yada materyalin serbest kullanılıp kullanılmayacağı araştırılmalıdır. Aksi halde telif yasalarına göre suçlu duruma düşebilirsiniz.
Dreamweaver, alanının öncüsü bir WYSIWYG (What you see is what you get / Ne görürsen onu alırsın) bir web editör ve geliştirme ortamıdır. Aslında burada HTML editörü demek gelmişti içimden ama sonra Dreamweaver'ın sadece bir HTML editörü olmadığı onunda ötesinde giderek tam bir Framewrok (Geliştirme ortamı) halini aldığı geldi aklıma. Evet her yeni sürümde Dreamweaver bizi biraz daha kendine bağlamakta ve kendini rakipsiz kılmakta.

Genel Dreamweaver ara yüzü
Genel Dreamweaver ara yüzü

Dreamweaver’ı nereden temin edebilirim

Dreamweaver ticari bir yazılım oluo belli bir ücret karşılığında lisans esaslı satışı yapılmaktadır. Dreamweaver’ı nereden satın alabileceğiniz konusunda daha kapsamlı bilgiyi www.medyasoft.com.tr adresinden alabilirsiniz. İnternet üzerinde bir çok alışveriş sitesinin sanal vitrinlerinde Dreamweaver’ı bulmanız da mümkün.
Dreamweaver ve birçok Adobe ürününün deneme sürümlerini www.adobe.com adresinden temin edebilmeniz de mümkün.

Dreamweaver Neler yapabilir

Dreamweaver; başta HTML düzenleme olmak üzere bir web tasarımcının ihtiyacı olan hemen her konuda ihtiyaçlarına cevap verebilecek donatılara sahiptir. Örneğin basit HTML olayları olarak nitelendirebileceğimiz, tablo, resim, metin flash (swf) ve aklınıza gelebilecek her türlü HTML bileşenini sayfalarımıza görsel bir ara yüz ile ekleyebilme imkanından başka, bu standart HTML bileşenlerine w3c inisiyatifleri içerisindeki geçerli yöntemlerle hükmedebilme, biçimlendirebilme ve sıfırdan yapılandırabilme imkanı sağlamaktadır. Sözgelimi CSS (Cascading Style Sheet) ler ile sayfalarınızdaki elemanları konumlandırabilir renklendirebilir ve biçim düzenlemesi yapabilirsiniz. Bu konuya ileride daha geniş deyineceğiz o yüzden şimdilik hızlı hızlı geçiyorum.

Dreamweaver Tablo ekle iletişim penceresi
Tablo ekle iletişim penceresi
Bu işin HTML tarafı. Dreamweaver ayrıca Behaviors veya Commands olarak adlandırılabilen ve extensions olarak tabir edilen eklentiler sayesinde sınırı olmaksızın genişleyebilen JavaScript başta olmak üzere güçlü araçlara sahiptir. Bu bahsi geçen araçlar ile sayfalarınızda kolayca açılır menülerden (pop-up menu) fare ile üzerine gidildiğinde değişen resimlere (rollower images) her türlü JavaScript aksiyonunu yapabilmemiz mümkündür.

Dreamweaver Behaviors panelinden genel bir görünüş
Behaviors panelinden genel bir görünüş
Dreamweaver’ın yetenekleri bu kadarla da kalmıyor tabi. Dreamweaver’ın web tasarım dünyasına getirdiği en büyük yeniliklerden biri olan Server Behaviors yani Dreamweaver ile sunucu taraflı projeler geliştirme imkânı sağlayan kullanıcı dostu bir ara yüzü de bünyesinde barındırmaktadır. Bu ara yüz birkaç da eklenti yardımı ile oldukça etkileyici işlere imza atabilmektedir. Kayıt giriş, güncelleme ve silme gibi veritabanı işlemlerinden, üyelik sistemi ve kullanıcı yönetimi gibi birçok işlemi bu araçlar ile yapabilmek mümkün. Üstelik herhangi bir programlama bilgisine de ihtiyacınız olmadan bu tür projeler geliştirebilmeniz de muhtemel.

Dreamweaver Application paneli ile sunucu taraflı çalışmalar
Application paneli ile sunucu taraflı çalışmalar
Aslında programlamanın temellerini bilmeden bu tür işlere girişmek çok ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle ASP, PHP ya da hangi geliştirme ortamını kullanıyorsanız, en azından bu programlama dillerinin genel çalışma prensiplerini öğrenmek size ilerideki çalışmalarınızda oldukça büyük fayda sağlayacaktır.
Bunlara ek olarak Dreamweaver içerisinde hazır şablonlardan kendi şablonlarınız ile çok sayfalı statik siteleri tek tıklama ile aynı anda güncelleme gibi Template yönetimi, hata düzeltme ve kod geçerlilik kontrolleri gibi yönetimsel araçlarda bulunmaktadır. Dreamweaver bu bahsi geçen işlemleri kendi içerisinde bulunan bir site yöneticisi (Site Manager) ile kolayca erişim ve yine kendi içerisindeki FTP istemci yazılım ile siz farkında bile olmadan sunucuya gönderme imkânı da sağlamaktadır.

Dreamweaver Site manager ile projelerinizi yönetmek çok kolay
Site manager ile projelerinizi yönetmek çok kolay
Dreamweaver hakkında söyleyeceklerimiz bu kadar değil elbette ama en azından yeni başlayan arkadaşlara genel bir fikir vermesi açısından böyle bir giriş yapmak istedim. Daha kapsamlı ve geniş makalelerde görüşmek dileğiyle.

About Unknown

Web Sayfamızda, Bilgisayar, İntenret, Güvenlik Sistemleri, Cep Telefonları, Tablet Bilgisayarlar, Navigation Sistemleri, Modem Kurulumları ve Smart TV ayarları ile ilgili tamamı görsel anlatımla hazırlanmış makaleler bulabilirsiniz. Keyifli Zaman Geçirmenizi Dileriz.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder