» » Blogger’da Kategori Oluşturma Ve Yazıları Kategorilere Ayırma

Deneyimli Blogger kullanıcıları için çok gereksiz bir konu gibi olsa da Blog Hocam’ın her seviyede blog yazarına hitap ettiğini ve içeriğinin büyük bir kısmının okuycu talepleri ile oluştuğunu unutmayın lütfen.

Blogger’a yeni başlayan kullancıların en çok sorduğu soraların başında geliyor Blogger’da kategori oluşturma mevzusu. Bu sorulara cevap olması ve yeni Blogger kullanacaklara yol göstermesi açısından bu yazıyı yazmak istedim.

Blogger’da Kategori Nasıl Oluşturulur?

Blogger’da kategori oluşturma sistemi Wordpress veya diğer CMS’lerde olduğundan farklıdır. Örneğin müzik kategorisinde yazılar için müzik isimli bir sayfa oluşturulup yazılar o sayfanın içine yazılmaz ya da gönderilmez. Blogger’da yazıları bir farklı kategorilere ayırmak için etiketleme sistemi kullanılır.  Şimdi adım adım kategori oluşturmaya geçelim.

1. Adım: Öncelikle yazıları ayıracağımız kategorileri belirleyelim. Bu örneklte ben 4 adet kategori oluşturacağım. Kategoriler spor, kitap, teknoloji ve dans olsun. Şimdi spor ile ilgili bir yazı yazdığımızı düşünelim ve bunu spor kategorisine nasıl göndereceğimze geçelim.

Blogger kategori
Resimde gördüünüz gibi yazıyı yazdıktan sonra sağ taraftaki yayın ayarlarında etiketler kısmına yazıyı göndermek istediğim kategori olan spor yazıyorum ve tamamlandı butonuna basıyorum. Artık yazıyı yayınladığımda yazının kategorisi spor olacak.

2. Adım: Aynı şekilde diğer yazılarımı da kategorilere ayırdıktan sonra sıra bu kategorileri blogun ana sayfasında menü şeklinde göstermeye geliyor. Kategoriler menüsü genellikle 2 yerde kullanılır. Sidebar dediğimiz blogun kenar çubuğuna dikey menü şeklinde ve kayıt alanın üstüne yatay menü şeklinde. İlk olarak yan tarafa dikey menü şeklinde eklemeyelim.

Blogger kyumanda panelinde sağ taraftaki yerleşim sekmesine tıklayıp blogun yan taraflarındaki boş gadget alanlarında birinde gadget ekle yazısına tıklayın ve listeden etiketler isimli gadgetı seçin.

etiketler
Burada gadget başlığı olarak kategoriler yazdıktan sonra kaydedin. İsteğinize bağlı olarak hangi kategoride kaç yazı olduğunu gösterebilir, kategorileri çoktan aza göre sıralayabilir veya gözükmesini istemediğiniz kategorileri kaldırabilirsiniz. Değişiklikleri kaydedikten sonra blogunuzu ziyaret ettiğinizde kenar çubuğunda şuna benzer bir dikey kateoriler menüsünün olduğunu göreceksiniz.

Kategoriler dikey

Şimdi de kategorileri yatay bir menü şeklinde blog kayıtlarının üst tarafında göstermeye geçelim. bunun için yapmanız gerken tek şey kenar çubuğunda eklediğimniz gadgetı sürükle bırak yöntemiyle blog kayıtlarının üstündeki boş gadget alanına taşımak.

Kategoriler yatay

Düzenlemeyi kaydettiğinizde aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi kategorileriniz yatay menü şeklinde blog kayıtlarının üzerinde gözükecektir.

Kategoriler menüsü

Sonuç olarak spor kategorisinde yazdığım yazı, diğer tüm kategorilerdeki yazılarla birlikte ana sayfada yer alır ama kategoriler menüsünden spor kategorisini tıkladığımda sadece spor kategorisindeki yazılar listelenir.

Umarım yeterince açıklayabilmişimdir.

About Unknown

Web Sayfamızda, Bilgisayar, İntenret, Güvenlik Sistemleri, Cep Telefonları, Tablet Bilgisayarlar, Navigation Sistemleri, Modem Kurulumları ve Smart TV ayarları ile ilgili tamamı görsel anlatımla hazırlanmış makaleler bulabilirsiniz. Keyifli Zaman Geçirmenizi Dileriz.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder