Blog oluşturmak için neredeyse hiç bir teknik bilgiye ihtiyacınız yok. Blogların popüler olmasının nedenlerinden biri de bu değl mi zaten? Bir kaç dakika içinde kolayca kendi blogunuzu oluşturabiiliyorsunuz. Peki sonra? Kaleminiz çok güçlü, bilginiz fazla, yazacak çok şeyiniz olabilir. Peki blog oluşturduktan sonra kafanızdakileri hemen yazıp paylaşmak doğru mudur? Blog oluşturduktan sonra yapılması gereken şeyler var mıdır?
Uzun vadede popüler ve başarılı bir blog olmak istiyorsanız en başından planlamanızı yapmalı, stratejinizi belirlemelisiniz. Ancak çoğumuzun önceliği para kazanmak olmadığı için bu detaylara girmeden blog oluşturduktan sonra yapmanız gereken 4 temel şeyden bahsedeceğim.
1. Hakkımda Sayfası Oluşturun
Blogunuzu oluşturduktan sonra yapmanız gereken ilk şey bir “hakkımda” sayfası hazırlamak olmalı. Ben bir blogu ziyaret ettiğimde yaptığım ilk şeylerden biri, o blogun “hakkımda” sayfasını ziyaret etmektir. Hakkımda sayfasında o blogun ciddiyeti ve gidişatı ile ilgili pek çok ipucu bulurum. Ayrıca o RSS okuyucuma ekleyip eklemem de hakkımda sayfası önemli rol oynar. Analytics verilerinde hakkımda sayfamın okunma sayısını gördüğümde pek çok kişinin beimle ynı fikirde olduğunu anlıyorum. Zira blogumda en çok ziyaret edilen sayfalardan biri hakkımda sayfası.
Hakkımda sayfası oluşturmanın gereksinimi ve önemi çok açık fakat burada “öylesine” açılmış hakkımda sayfalarından bahsetmiyorum. O kadar çok kötü örnek var ki hakkımda sayfalarında. Bir hakkımda sayfası oluştururken yapılması ve yapılmaması gerekenleri yazmadan konuyu bitirmek istemedim.
× : Başkasının hakkımda sayfasını kopyalamayın, kendinizi başka biriymişsiniz gibi anlatmayın.
✔ : Samimi ve dürüst olun, hakkınızda doğru bilgi verin.
× : Saçma sapan nicknameler ve abuk subuk avatarlar kullanmayın.
✔ : Gerçek isminizi ve profil fotoğrafınızı göterin.
× : “Beni tanıman için yaşaman lazım” gibi gereksiz şeyler yazmayın
✔ : Yazdığınız konuyla ilgili bilgi ve deneyimlerinizden bahsedin.
× : İnsanları rahatsız edecek argo kelimeler kullanmayın.
✔ : Blogunuzun misyonu ve vizyonu hakkında bilgi verin.
2. Google Analytics’e Kayıt Olun
Google Analytics, ziyaretçilerin blogunuzda davranışları, blogunuza nereden ve nasıl ulaştıkları hakkında bilgi veren ücretsiz bir araçtır. Yazılarınızın, relamlarınızın, link kampanyalarınızın başarısını ölçmek için en ideal araçtır. Daha ilk günden bu araca kayıt lursanız blounuzun trafiğindeki gelişmey gün be gün takip edebilirsiniz. Yazıların okunma sayısı, hemen çıkma oranı gibi verilerden faydalanarak yeni stratejiler geliştirebilirsiniz. Bu ve daha saymadığım yüzlerce nedenden ötürü mutlaka Google Analytics’e kayıt olmalısınız.
Google Analytics’e bir kaç adımda kolayca kayıt olduktan en geç 24 saat sona veriler Analytics panelinizde görünmeye başlar. Google Analytics’te en dikkat etmeniz gereken metriklerden ksaca bahsedelim.
- Gerçek Zamanlı : O an blogunuzda kaç kişinin bulunduğunu, hangi kaynaktan geldiğini, hangi sayfayı okuduğunu, hangi şehirden bağlandığını görebilirsiniz.
- Kitle : Seçtiğiniz zaman aralığında blogunuzu kaç kişinin ziyaret ettiğini, o kişilere ait demografik bilgleri, ortalama ziyaret sürelerini ve hemen çıkma oranlarını görebilirsiniz.
- Trafik Kaynakları : Seçtiğiniz zaman aralığında blogunuza yapılan ziyaretlerin kaynağını, eğer kaynak Google’sa hangi aramalardan blogunuza ulaşıldığını görebilirsiniz.
- İçerik : Seçtiğiniz zaman arlığında hangi yazınızın kaç kişi tarafından kaç kez okunduğunu, ziyaretçilerin o sayfada kslma süresini görebilirsiniz.
3. Site Haritası Gönderin
Google Web Yöneticisi Araçlarını sanırım duymuşsunuzdur. Google ile blogunuz arasındaki teknik ilişkiyi görebileceğiniz, iyileştirebilecğiniz, sorunları düzeltebileceğiniz bir merkez. Google Wb Yöneticisi Araçlarıyla yapabileceklerinizden kısaca bahsettikten sonra asıl konumuz olan site haritası eklemeye geçeceğim.
- Tarama Hataları: Google botları bir sayfanızdan başka bir sayfanıza giden bağlantıları ziyaret etmek isterler. Eğer bağlantı verdiğiniz sayfayı sldiyseniz veya bağlantı verirken yazım yanlışı yaptıysanız 404 dediğimiz bulunumadı hatası ile karşılaşılır. Bu bölümde Google botlarının blogunuzu taraken karşılaştığı hataları görebilirsiniz.
- Arama Sorguları: Google’dangi kelime arandığında blogunuzun arama sonnuçlarında çktığını, ortalama kaçıncı sırada çıktığını, kaç kez tıklandığını ve tıklanma oranını bu bölümden takip edebilirsiniz.
- Sitenize Bağlantılar: Bu bölümde blogunuza hang sitelerden link verildiğini, bu linklerin hangi kelimeler üzerinden verildiğini ve hangi sayfalarınıza link verildiğini görebilirsiniz.
- Site Haritaları: Gelelim asıl mevzumuza. Site haritaları adından da anlaşılacağı gibi blogunuzun haritasını çıkararak Google’a bildirir. Böylece yazılarınız daha hızlı bir şekilde Google dizinine eklenir. Blogların en önemli trafki kaynağı Google olduğu için yazıların tam ve hızlı bir şekilde Google dizinine eklenmesi önemlidir.
Google Web Yöneticisi Araçlarına site haritanızı eklemek için Webmaster Tools ana sayfasına gidip oturum açtıktan sonra blogunuzun ismine tıklayın ve sırasıyla şu yolu izleyin: Optimizasyon > Site haritaları > Site Haritası Ekleme/Test Etme . Açılan kutuya şunu yazın: atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500 Test ettiğinizde sorun yoksa bu şekilde kaydedebilirsiniz.
4. Sosyal Medya Profilleri Oluşturun
Aynı ilgi alanına sahip milyonlarca insanı bir araya getirme gücüne sahip olan sosyal medya blog yazarları için bulunmaz bir nimet. Hedef kitlenize hızlı ve kolay bir şekilde ulaşarak onlara blogunuzu tanıtmanın yolu sosyal medya aktif olmaktan geçiyor. Bunun için hedef kitlenizin yer aldığı Facebook, Twitter, Google+, Pinterest gibi sosyal mecralarda mutlaka bir profil oluşturmalısınız.
Tabi iş profil oluşturmakla bitmiyor. Önemli olan bu profili aktif bir şekilde yönetmek ve hedef kitleyle etkileşime geçerek onları blogunuza çekmektir. Ayrıca blogunuza sosyal medya butonları ekleyerek sosyal medya profillerinize link vermeyi unutmayın.
Biliyorum bazılarınız aylardır/yıllardır blog yazıyor ve bu aşamaları çoktan geçtiler. Ancak unutmayın blog dünyasına her geçen gün yeni bloglar ve blogcular katılıyor. Blog Hocam da her seviyede blog yazarına hitap ettiği için zaman zaman onlara için de yazılar yazmam gerktiğini düşünüyorum. Bu da onlardan biriydi.
Eğer blogunuzu oluşturduysanız ve yukarıda paylaştığım 4 temel aksiyonu yaptıysanız ilk yazınızı yayınlamaya hazırsınız demektir.
Rastgele!
Hiç yorum yok: