1. Ototrof bakteriler: Yaşamları için gerekli olan besinleri kendileri sentezleyen bakterilerdir. İnorganik maddelerden organik maddelerin sentezlerini yaparlar Bunlar; organik maddeler sentezlerken kullandık*ları enerji yönüyle fototrof ve kemotrof diye ikiye ayrılırlar.
• Fototrof bakteriler: Sitoplazmalarında serbest klorofil taşırlar. Gerek*li enerjiyi güneş ışığından sağlayarak bunu kimyasal enerji haline dö*nüştürürler. Bazıları fotosentezlerinde elektron kaynağı olarak H20 yerine H2S ve H2 kullanır.
• Kemotrof bakteriler: Organik bileşikleri sentezlemek için gerekli enerjiyi kükürt, demir, havadaki hidrojen ve azot gibi bileşikleri oksitle*yerek sağlarlar. Oksitleme sonucu kimyasal enerji açığa çıkar. Bu ener*jiyle CO2 indirgemesi yaparak besinlerini sentezler. Sentezde ışık ve klorofile ihtiyaç yoktur. Oksijen kullanılır. Madde devrinde önemlidirler.
2. Heterotrof bakteriler: Besinlerini hazır olarak dışarıdan alan bakte*rilerdir. iki grupta incelenir.
• Saprofit (Çürükçül) bakteriler: Bu bakteriler dış ortama salgıladıkları enzimler sayesinde doğadaki bitki ve hayvan artıklarını, ölülerini daha basit bileşiklere parçalarlar. Yani, saprofitler organik maddeleri inorga*nik maddelere çevirirler. Bu çeviri sayesinde kendileri için gerekli besin ve enerjiyi sağlarken toprağın organik madde bakımından zenginleş*mesini de sağlarlar. Böyle organik bileşiklerce zengin topraklara hu*muslu toprak denir. Bu bakteriler glikoz, aminoasit ve vitaminieri ortam*dan alırlar. Madde devrinde önemlidirler.
• Parazit bakteriler: Glikoz, aminoasit ve vitamin gibi önemli maddele*ri üzerinde yaşadıkları canlıdan alırlar. Çünkü, parazit bakterilerin be*sinleri sindiren enzim sistemleri bulunmaz. Bu yüzden parazit bakteriler hayatlarını sürdürebilmek için sindirilmiş besinlerin bulunduğu ortamda (sindirim sistemi, kan) yaşamak zorundadırlar.
Bazı parazit bakteriler, üzerinde yaşadığı konak canlıya zarar verme*den yaşayabilirler. Çünkü konak öldüğü zaman bakterinin barınacak ve beslenecek ortamı ortadan kalkar.
Bu yüzden en gelişmiş parazitler; konağı öldürmeyen ve ona az zarar veren bakterilerdir. Örneğin; İnsanlar K ve B vitaminini bağırsaklarında yaşayan bakterilerden sağlarlar.
Bazı parazit bakteriler ise, konak canlının ölümüne sebep olan hasta*lıklara yol açabilirler. Bunlara patojen bakteriler denir. Patojenlerin has*talık yapma yetenekleri; kolayca yayılabilme özelliklerine, girdikleri canlıda çoğalma hızlarına ve çıkardıkları zehrin (toksin) etki derecesi*ne bağlıdır.
• Fototrof bakteriler: Sitoplazmalarında serbest klorofil taşırlar. Gerek*li enerjiyi güneş ışığından sağlayarak bunu kimyasal enerji haline dö*nüştürürler. Bazıları fotosentezlerinde elektron kaynağı olarak H20 yerine H2S ve H2 kullanır.
• Kemotrof bakteriler: Organik bileşikleri sentezlemek için gerekli enerjiyi kükürt, demir, havadaki hidrojen ve azot gibi bileşikleri oksitle*yerek sağlarlar. Oksitleme sonucu kimyasal enerji açığa çıkar. Bu ener*jiyle CO2 indirgemesi yaparak besinlerini sentezler. Sentezde ışık ve klorofile ihtiyaç yoktur. Oksijen kullanılır. Madde devrinde önemlidirler.
2. Heterotrof bakteriler: Besinlerini hazır olarak dışarıdan alan bakte*rilerdir. iki grupta incelenir.
• Saprofit (Çürükçül) bakteriler: Bu bakteriler dış ortama salgıladıkları enzimler sayesinde doğadaki bitki ve hayvan artıklarını, ölülerini daha basit bileşiklere parçalarlar. Yani, saprofitler organik maddeleri inorga*nik maddelere çevirirler. Bu çeviri sayesinde kendileri için gerekli besin ve enerjiyi sağlarken toprağın organik madde bakımından zenginleş*mesini de sağlarlar. Böyle organik bileşiklerce zengin topraklara hu*muslu toprak denir. Bu bakteriler glikoz, aminoasit ve vitaminieri ortam*dan alırlar. Madde devrinde önemlidirler.
• Parazit bakteriler: Glikoz, aminoasit ve vitamin gibi önemli maddele*ri üzerinde yaşadıkları canlıdan alırlar. Çünkü, parazit bakterilerin be*sinleri sindiren enzim sistemleri bulunmaz. Bu yüzden parazit bakteriler hayatlarını sürdürebilmek için sindirilmiş besinlerin bulunduğu ortamda (sindirim sistemi, kan) yaşamak zorundadırlar.
Bazı parazit bakteriler, üzerinde yaşadığı konak canlıya zarar verme*den yaşayabilirler. Çünkü konak öldüğü zaman bakterinin barınacak ve beslenecek ortamı ortadan kalkar.
Bu yüzden en gelişmiş parazitler; konağı öldürmeyen ve ona az zarar veren bakterilerdir. Örneğin; İnsanlar K ve B vitaminini bağırsaklarında yaşayan bakterilerden sağlarlar.
Bazı parazit bakteriler ise, konak canlının ölümüne sebep olan hasta*lıklara yol açabilirler. Bunlara patojen bakteriler denir. Patojenlerin has*talık yapma yetenekleri; kolayca yayılabilme özelliklerine, girdikleri canlıda çoğalma hızlarına ve çıkardıkları zehrin (toksin) etki derecesi*ne bağlıdır.
Hiç yorum yok: