» » Beslenmelerine göre bakteriler hangi gruplara ayrılırlar?

Beslenmelerine göre bakteriler hangi gruplara ayrılırlar?

1. Ototrof bakteriler: Yaşamları için gerekli olan besinleri kendileri sentezleyen bakterilerdir. İnorganik maddelerden organik maddelerin sentezlerini yaparlar Bunlar; organik maddeler sentezlerken kullandık*ları enerji yönüyle fototrof ve kemotrof diye ikiye ayrılırlar. 



• Fototrof bakteriler:
 Sitoplazmalarında serbest klorofil taşırlar. Gerek*li enerjiyi güneş ışığından sağlayarak bunu kimyasal enerji haline dö*nüştürürler. Bazıları fotosentezlerinde elektron kaynağı olarak H20 yerine H2S ve H2 kullanır. 


• Kemotrof bakteriler:
 Organik bileşikleri sentezlemek için gerekli enerjiyi kükürt, demir, havadaki hidrojen ve azot gibi bileşikleri oksitle*yerek sağlarlar. Oksitleme sonucu kimyasal enerji açığa çıkar. Bu ener*jiyle CO2 indirgemesi yaparak besinlerini sentezler. Sentezde ışık ve klorofile ihtiyaç yoktur. Oksijen kullanılır. Madde devrinde önemlidirler. 



2. Heterotrof bakteriler:
 Besinlerini hazır olarak dışarıdan alan bakte*rilerdir. iki grupta incelenir. 


• Saprofit (Çürükçül) bakteriler: Bu bakteriler dış ortama salgıladıkları enzimler sayesinde doğadaki bitki ve hayvan artıklarını, ölülerini daha basit bileşiklere parçalarlar. Yani, saprofitler organik maddeleri inorga*nik maddelere çevirirler. Bu çeviri sayesinde kendileri için gerekli besin ve enerjiyi sağlarken toprağın organik madde bakımından zenginleş*mesini de sağlarlar. Böyle organik bileşiklerce zengin topraklara hu*muslu toprak denir. Bu bakteriler glikoz, aminoasit ve vitaminieri ortam*dan alırlar. Madde devrinde önemlidirler. 


• Parazit bakteriler: Glikoz, aminoasit ve vitamin gibi önemli maddele*ri üzerinde yaşadıkları canlıdan alırlar. Çünkü, parazit bakterilerin be*sinleri sindiren enzim sistemleri bulunmaz. Bu yüzden parazit bakteriler hayatlarını sürdürebilmek için sindirilmiş besinlerin bulunduğu ortamda (sindirim sistemi, kan) yaşamak zorundadırlar. 


Bazı parazit bakteriler, üzerinde yaşadığı konak canlıya zarar verme*den yaşayabilirler. Çünkü konak öldüğü zaman bakterinin barınacak ve beslenecek ortamı ortadan kalkar. 


Bu yüzden en gelişmiş parazitler; konağı öldürmeyen ve ona az zarar veren bakterilerdir. Örneğin; İnsanlar K ve B vitaminini bağırsaklarında yaşayan bakterilerden sağlarlar. 


Bazı parazit bakteriler ise, konak canlının ölümüne sebep olan hasta*lıklara yol açabilirler. Bunlara patojen bakteriler denir. Patojenlerin has*talık yapma yetenekleri; kolayca yayılabilme özelliklerine, girdikleri canlıda çoğalma hızlarına ve çıkardıkları zehrin (toksin) etki derecesi*ne bağlıdır.

About Unknown

Web Sayfamızda, Bilgisayar, İntenret, Güvenlik Sistemleri, Cep Telefonları, Tablet Bilgisayarlar, Navigation Sistemleri, Modem Kurulumları ve Smart TV ayarları ile ilgili tamamı görsel anlatımla hazırlanmış makaleler bulabilirsiniz. Keyifli Zaman Geçirmenizi Dileriz.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder