Dengue ateşi hastalığının yayılmasını engellemek amacıyla Brezilya’da genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin doğaya bırakılması planlanıyor.
Brezilya 10 Nisan itibariyle genetiği değiştirilmiş böceklerin ticari olarak kullanılmasını onaylayan ilk ülke oldu. Artık genetiği değiştirilmiş sivrisinekler Dengue ateşi adı verilen hastalığın yayılmasını engellemek için kullanılanılabilecek.
Dengue ateşi her yıl 50 milyondan fazla kişiyi etkiliyor ve ölümcül olabiliyor. Aedes aegypti türü sivrisineklerle yayılan bu hastalığın kontrol altına alınması için İngiliz bir biyoteknoloji firması erkek sivrisineklerin genetiğini değiştirdi. Bu değişiklikle erkeklerden doğacak yavruların olgunluğa erişmeden ölmesi sağlanıyor. Doğaya salındığında bu erkeklerin çiftleştiği dişilerden doğacak olan yavruların da böylece olgunlaşmadan ölmesi ve hastalığın bu sayede kontrol altına alınması bekleniyor.
Uzmanlara göre Brezilya gibi büyük bir ülkede Dengue ateşi hastalığından kurtulmak için böylesi bir yöntemin kullanılması oldukça masraflı görünüyor. Ayrıca hastalığın kontrolünde gerçek sorunun sinekleri yok etmesi gereken ilaç spreylerinin düzgün yapılamıyor olması. Hastalığın en sık görüldüğü yerlerde genellikle larva kontrolleri düzenli yapılmıyor. Bu nedenle etkili bir korunma için çeşitli yöntemlerin birarada kullanılmasına olası bir seçenek olarak bakılıyor
Hiç yorum yok: