» » » » » » » Bilgisayar Fidye Şebekesini Nasıl Yakalattı?

Avrupa'da bilgisayarlara yerleştirilen bir yazılımla fidye toplayan bir şebeke yakalandı.

İspanyol yetkililer, Avrupa Birliği polis teşkilatı Europol ile ortak yürütülen operasyon sonucu Rusya, Gürcistan ve Ukrayna kökenli 11 kişiyi tutukladı.

Europol, şebekenin, hedef olarak seçtiği bilgisayarlara yüklediği bir program sayesinde kişileri, çocuklara cinsel taciz gibi yasa dışı içerikli sitelere girmekle suçlayarak onlara 'ceza' kestiğini ve bilgisayarlarını kullanabilmeleri için bu cezayı ödemeleri gerektiğine ikna ederek para topladıklarını bildirdi.

Europol açıklamasında, "Bu siber kriminaller, bilgisayarda beliren bu mesaja hukuki yaptırımı olan bir kurumdan gönderiliyormuş süsü vererek mağdurları, yasadışı internet sitelerine girdikleri ve100 euro 'ceza' ödemeleri gerektiğine ikna etmişler" deniliyor.

Açıklamada, "Bu kriminaller daha sonra bilgisayardan o kişilerin bilgilerini edinmişler. Mayıs 2011'de bu bilgisyar virüsü tespit edildiğinden bu yana sadece İspanya'da 1200 vaka bildiriminde bulunuldu, ama mağdurların sayısı daha da yüksek olabilir" diye devam ediliyor.

'Bir milyon euro'

Europol'ün geçen ay göreve başlayan Siber Suçlar Merkezi, şebekenin dünya çapında onbinlerce bilgisyara bu virüsü yerleştirdiğini belirtiyor.

Şebekenin bu sayede yılda bir milyon euro para topladığı tahmin ediliyor.

Europol, şebekenin para aktarımında Bitcoin gibi sanal para da dahil olmak üzere birçok yöntem kullandığını bildirdi.

Ayrıca İspanya'da kredi kartı yoluyla ATM makinalarından da para çekildiği, şüphelilerden birinin tutuklanmadan hemen önce 26 bin euro çektiği belirtiliyor.

Europol, şebekenin başında 27 yaşında bir Rus vatandaşının olduğunu ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde tutuklanan bu kişinin İspanya'ya iade edileceğini belirtti.

About Unknown

Web Sayfamızda, Bilgisayar, İntenret, Güvenlik Sistemleri, Cep Telefonları, Tablet Bilgisayarlar, Navigation Sistemleri, Modem Kurulumları ve Smart TV ayarları ile ilgili tamamı görsel anlatımla hazırlanmış makaleler bulabilirsiniz. Keyifli Zaman Geçirmenizi Dileriz.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder