3 Boyutlu (3D) Televizyon Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Zor kazanılmış paranın bir o kadar da zor harcandığını biz orta direkler iyi biliriz. Bu nedenle bunca parayı televizyonumuzu değiştirmek için harcama kararını vermişsek düzinelerce internet sitesine bakıp bize en uygun 3D TV yi aramamız ve fiyat-fayda analizini yaparak en az fiyata en iyi görüntüyü verecek teknolojiyi sunan firmaları belirlemeye çalışmamız kadar doğal bir şey yoktur. İşte bu nedenle sizleri daha az emeğe sevk edecek bu yazıyı hazırlamaya karar verdim.
Araştırmaya başladığınızda sizin karşınıza çıkacak en büyük soru işareti 3D tercihimi AKTİF gözlüklü mü yoksa PASİF gözlüklü mü bir TV den yana kullanmanız gerektiği olacaktır. Nedir bu aktif – pasif meselesi?
Aktif tip gözlüklerde televizyon ile gözlük arasında infrared bağlantı vardır. Her iki cihaz arasında iletişim mevcuttur. Gözlük ekranları kararıp aydınlanarak her iki göze de farklı görüntü gitmesi sağlanır. Belirli bir senkronizasyon kurularak 3d görüntü elde edilir. Bu tip gözlük kullanımındaki en büyük dezavantaj görüntünün gözlerin her birine farklı zamanlarda iletilmesidir. Gözler belirli bir anda sadece sağ yada sol gözde görüntüye maruz kalırlar. Bu da sizin örneğin 200 hertz lik bir Tv yi 100 hertz lik olarak algılayacağınız anlamına gelir.
Pasif tip gözlüklerde ise polarize edilmiş cam sayesinde sağ ve sol göze ayrı ayrı görüntü aktarılır. Böylece beyinde üç boyut algısı oluşur.
Bu teknolojilerin nasıl sunulduğu biz sıradan kullanıcılar için pek de bir şey ifade etmiyor. Önemli olan sonunda bizde nasıl bir etki bıraktığı…
1. Pasif gözlükler ile aktif gözlükler arasında 3D izleme zevki açısından belirgin bir fark yok. 3D algısı daha çok size sunulan filmlerin kalitesiyle doğru orantılı olarak değişiyor.
2. Aktif gözlükler pahalı, pasif gözlükler ise ucuz.
3. Aktif gözlükler pilli ya da şarjlı, dolayısı ile zahmetli, pasif gözlüklerde şarj derdi yok, zahmet vermiyor.
4. Aktif gözlükler ağır pasif gözlükler ise hafif.
5. Kafanızı hareket ettirmeniz pasif gözlük kullanımında görüntü kalitesini etkilemiyor ama aktif gözlüklerde sağda – solda görüntü titremesi hissi uyandırıyor.
Uzun lafın kısası aktif gözlük pek memur işi değil… Bana hem ucuz hem masrafsız bir şey lazım ama pahalısıyla aynı işi görsün diyorsanız pasif gözlük teknolojisi tam size göre.
Teknolojimizi belirledikten sonra sıra bu teknolojiyi sunan ürünleri bulmaya geldi. Bunun için fazla kafa patlatmaya gerek yok, tek düşünmeniz gereken ”LG nin hangi modelini almalıyım” sorusuna yanıt bulmak.
Bunu için 4 ana kriter belirledim.
1. Büyük ekran seçimi: Bu aşamada benim size tavsiyem the bigger the better olacaktır. Ne kadar büyükse o kadar iyi… Şunu vurgulamalıyım ki biraz daha düşük teknoloji almak pahasına bile daha büyük bir TV almaya değer. Tv’nizin büyüklüğü 3D görüntü zevki için çok önemli. İdeal izleme mesafesi çok genel bir tanımla TV büyüklüğünün 2.5 katıdır.
2. İnternet isitiyor muyum? : Modeli ve dolayısı ile fiyatı etkileyen diğer bir faktör ise internete sahip bir TV isteyip istemediğinizdir. TV’nizden Youtube izlemek, Google Maps kullanmak, film satın alarak film izlemek güzel olabilir. İyi düşünün.
3. İçinde uydu alıcısı olsun mu? : Ne kadar köfte o kadar ekmek! HD uydu alıcılı bir TV daha pahalıdır elbette.
4. Diğer ıvır zıvırlar : Evinizdeki ses sistemi ile aynı marka olup olmadığı, TV’nin dış estetiği, marka bağımlılığınız, haleti ruhiyeniz… bunların her biri model seçiminizi etkileyecek diğer faktörlerdir.
Kaba bir planlamadan sonra sizlere kendi seçimim olan LG 4 LW 570s modelini tavsiye ediyorum. ( Umarım LG yetkilileri bu yazıyı fark ederler ve beni GÖRÜRLER, IBAN numaram oldukça kısa, hemen akılda kalıverir…)
LG 47 LW 570s , 119,38 cm’lik (47×2.54 cm ) , HD alıcılı , internete bağlanabilen (smart TV), pasif gölük teknolojisi kullanan bir TV olarak benim karar kıldığım cihaz oldu. Bir firmanın renkli indirimlerini takip ederek hatırı sayılır indirim fırsatını yakaladım. İnternette yapacağınız fiyat araştırması sizi şu konuda yanıltmasın, piyasadaki ucuz fiyatlar paralel ihracat ürün fiyatlarıdır. Paralel ihracatlı ürünler Türkiye dahilindeki servis ağından yararlanamazlar. Bir sorunla karşılaşırsanız ürün tek bir noktadan yurt dışına yollanır , yurt dışı imkanlar dahilinde servis hizmeti verilir. Bu arada tüm masrafları da siz karşılarsınız. Sonradan üzülmemek için iyi düşünmek lazım.
2-3 büyük firmanın aylık olarak yaptığı kampanyaları takip ederek paralel ihracatlı ürünlerde gördüğünüz aynı fiyatı emin olun bulabilirsiniz. Hem garantili ürüne sahip olursunuz hem de büyük ihtimalle vade farksız 12 taksitle alma fırsatı yakalarsınız…
Hiç yorum yok: