Blog Hocam’ı açtığımdan beri DMOZ’a kayııt olmak ve DMOZ ile ilgili bir yazı yazmak aklıma gelmemişti. Geçtiğimiz ay konuyla ilgili bir tartışmayı okuyunca henüz DMOZ başvurusu yapmadığımı hatırladım ve Blog Hocam’ı DMOZ’a eklemek için kolları sıvadım. Kolları sıvadım derken aşağıdaki adımlar dışında hiç ekstra hiç bir şey yapmadım. Kişisel blog katgorisine giderek yönergelere uygun başvurumu yaptım ve yaklaşık 1 ay sonra DMOZ’da arama yaptığımda dizine eklendiğini gördüm. Sonra da bu yazı çıktı ortya :)
DMOZ Nedir?
DMOZ, web sitelerinin gönüllü editörler tarafından konularına göre ayrılarak yayınlandığı açık dizin projesidir. DMOZ, web'in en büyük ve en popüler arama motorlarının ve portallarının dizin hizmetlerini güçlendirmektedir. .Bu arama motorlarından biri de Google’dır.
DMOZ’a kayıt olmanın önemi buradan gelir. Google, Yahoo gibi yüzlerce arama motoru dizin servisi olarak DMOZ verilirini kullanır ve DMOZ’a eklenen sitelere daha çok önem verir.
Sitemi DMOZ’a Nasıl Ekleyebilirim?
DMOZ’a site eklemek tamamen ücretsizdir ancak amaç kaliteli bir dizin oluşturmak olduğu için her başvuru kabul edilmez. Şimdi gelin sitenizi DMOZ’a adım adım nasıl ekleyeceğinizden bashsedelim.
1. Siteniz Uygun mu?
Sitenizin DMOZ’a eklenmesi için bazı kurallara uygun olması gerekir. Bunların başında sitenizin çocuk pornografisi, hakaret ve iftira, fikir ve sanat eseri haklarını çiğneyen materyaller, ve yasa dışı etkinliklerin (sahtecilik ve şiddet gibi) savunuculuğunu yapan materyaller gibi yasa dışı içerik barınıdırmaması gerekir. Ayrıca yeterli içeriğe sahip olmayan ve henüz tamamlanmamış sitelerin başvuruları da kabul edilmez.
2. Doğru Kategoriyi Seçin
DMOZ’da dtaylı ir kategori yapısı vardır. Başvurunuzun kabul edilmesi için sitenize en uygun kategoriyi bulmanız gerekir. Başvurunuzu sadece tek bir kategoriye yapmalısınız. Uygun olmayan veya alakasız kategorilere gönderilen siteler reddedilebilir veya silinebilir. Sitenizin konusuna en uygun kategoriye girdikten sonra üstteki adres öner linkine tıklayarak başvuru aşamasına geçebilirsiniz.
3. Formu Doğru Bir Şekilde Doldurun
Başvuru formundaki her öğenin altında o öğeyle ilgili gerekli bilgi yer alır. Formu doldururken objektif ve gerçekçi bir şekilde doldurmalısınız. Reklam amaçlı anahtar kelimlerle dolu bir başvurunun kabul edilmesi söz konusu olmaz.
4. Onay Süreci
Başvurunuzu yaptıktan sonra o kategorinin editörü sitenizi dizine ekleyip eklememeye karar verir. Başvurunun değerlendirilme süresi o kategoriye yapılan başvuru yoğunluğuna ve editörün bu işe yeterince zaman ayırıp ayırmamasına bağlı olarak birkaç hafta hatta birkaç ayı bulablir.
Hepinize bu başvuru sürecinde bol şans dilerim. Çünkü bu iş biraz da şans işi :)
Hiç yorum yok: